DNA-testi: Aleksis Kiven isä ei ollutkaan aatelissukua

Todennäköisesti Albert Edelfeltin 1873 piirtämä kuva Aleksis Kivestä

Aatelinen Carl Henrik Adlercreutz auttoi niin monin tavoin Aleksis Kiven isää ja tämän perhettä, että syntyi huhuja aatelisperimästä. Aleksis Kiven isä pääsi muun muassa jo nuorena kouluun, jonka ansiosta hänestä tuli Nurmijärven kylän ainoa kirjoitustaitoinen asukas.

Isyyshuhut ovat pohdituttaneet myös Aleksis Kiven elämänkerta tutkijoita. Nyt geenitutkimus on tullut elämäkerturien avuksi, kun Y-kromosomin avulla on voitu jäljittää Aleksin Kiven isälinjaa hamaan esihistoriaan asti.

Syrjähypystä epäillyn Adlercreutzin suora jälkeläinen on nykyinen kansanedustaja Anders Adlercreutz. Häneltä otettu DNA-testi osoitti kiistatta, ettei hän ole mitään sukua Aleksis Kivelle.

DNA -testit otettiin myös Aleksis Kiven sukulaisten kahdelta miespuolisilta jälkeläisiltä. Tulokset vahvistivat heidän sukulaisuutensa ja poissulkivat Adlercreutzin perimän.

Nyt kun Aleksis Kiven isoäidin maine on lopultakin puhdistettu, niin elämäkerturit voivat keskittyneemmin kohdistaa tutkimuksensa nurmijärveläisen suutarin mökkiin etsiessään kirjallisen nerouden alkulähdettä.

  • Mikael Kallavuo