Nouseeko keskustan kannatus 12 prosentista?

Keskusta sai Juha Sipilän johdolla kaikkein huonoimman vaalituloksensa yli sataan vuoteen (HS15.4. ). Vain kaksi päivää katastrofaalisen tuloksen jälkeen Sipilä ilmoitti jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden ja puolueen odotettiin ryhtyvän uudistamaan imagoaan.

Yllättäen Sipilä ryhtyikin johtamaan puolueensa hallitusneuvotteluja ja vaikka hän sai läpi keskeisiä asiakohtiaan, niin silti puolueen alamäki yhä syveni ja oli kesäkuun alussa enää vain 12,4 prosenttia. (Yle7.6. )

Oliko puheenjohtaja Sipilän osallistuminen hallitusneuvotteluihin keskeinen syy kannatuslaskuun? Mikäli tuoreemman politiikon kasvot olisivat hehkuttanut seuraavan hallituksen uudistunutta linjaa, niin olisiko keskustan suosio jo ponnahtanut ylöspäin.

Jos kannatuslaskun jatkumisen arvellaan johtuneen Sipilän varjosta, niin puolue tarvitsee imagoonsa näyttävän kiillotuksen, muutoin seuraavat vaalit voivat tuottaa ikävän yllätyksen kannatusprosentteina.

Imagoremonttiin avautuu monia mahdollisuuksia keskustan valitessa uuden puheenjohtajan syyskuun alussa.

Rinteen hallituksen tavoitteiden saavuttamiselle on nimittäin tarpeen, että keskustan seuraava puheenjohtaja etääntyy oikeistolaisesta linjasta. Kun se myös näyttää elinehdolta keskustan kannatuksen palautumiselle, niin kyseessä on win-win-tilanne.

Hallituksen onnistuessa korjamaan epäsuosittuja epäkohtia, voi sen suosio parhaimmassa tapauksessa nousta kuin peilikuvana Sipilän hallituksen historialliselle romahdukselle.

Mahdollisesti siihen tarvitaan vielä lisärahoitusta ja siinäkin keskustan tulevan puheenjohtajan kanta on ratkaiseva.

  • Mikael Kallavuo