WWF:n muovivetoomuksella jo 700 000 allekirjoitusta

Ihmisiin päätyy viitisen grammaa mikromuovia viikossa eli noin pankkikortin verran ympäristöjärjestö WWF:n julkaiseman tuoreen raportin mukaan. Vuosiannoksena se on neljänneskilo mikromuovia tai 50 pankkikorttia.

Siitä ylivoimaisesti suurin osa tulee juomavedestä. Peräti 90 prosenttia kertyy pullo- ja vesijohtovedestä. Ruokavalion äyriäisistä kertyy seuraavaksi eniten mikromuovia eli lähes 10 prosenttia.

Suomen rannoilla eniten muoviroskaa Itämerellä

WWF:n Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo varoittaa pitämästä Suomea neitseellisenä saarekkeena:

– Suomessa ovat Itämeren muoviroskaisimmat rannat, joiden roska on peräisin kuluttajien ja rakennusten käyttämästä muovista. Myös järvivesistä, joista juomavetemme valmistetaan, on löydetty mikromuoveja yhtä paljon kuin Itämerestä. Vesilaitosten valmistaman juomaveden muovipitoisuutta tutkitaan parhaillaan, Soirinsuo havainnollistaa (12.6.) 

Allekirjoita WWF:n muovivetoomus

WWF-levittää allekirjoitettavaksi vetoomusta: Pysäytetään muovin päätyminen meriin! 

Jo yli 700 000 allekirjoitusta keränneellä vetoomuksella pyydetään YK:n jäsenvaltioita luomaan vuoteen 2030 mennessä sitova sopimus, joka lopettaa muovin päätymisen meriin. Sopimuksessa tulee asettaa tiukat tavoitteet muovisaasteen vähentämiseksi ja luoda kansalliset toimintasuunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi.