SUOMEENKIN TARVITAAN 10 PROFESSORIN VEROTUTKIMUSYKSIKKÖ

Norjan verotutkimuskeskuksen johtaja Guttorm Schjelderup kehotti myös suomalaisia luomaan oman verotutkimuskeskuksen, kirjoitti (8.10.) Helsingin Sanomat.

Norjassa oli hänen mukaansa havahduttu jo viime vuosikymmenellä, kuinka julkisella puolella ei ollut tarpeeksi asiantuntemusta vastaamaan yksityisen puolen verosuunnittelun ja verolobbarien vaikutusvallan kasvuun.

Norjaan perustettiin siksi verotutkimuskeskus (NoCet), jossa työskentelee 10 professoria ja neljä apulaisprofessoria.

Nyt Helsingin yliopistossa on vain yksi veroprofessori ja suomalaisessa verotuksessa on siirrytty yhä enemmän yritysten omavalvontaan.

Professori Schjelderup oli Helsingin esitelmässään (3.10) ”poikkeuksellisen selväsanaisesti maalannut kuvan pohjoismaisia hyvinvointivaltioitakin uhkaavasta verokertymien hupenemisesta”, kirjoittaa HS (8.10.).

Esimerkiksi Norjassa monikansallisten yritysten omistukseen siirtyneet yritykset ovat tutkimuksen mukaan alkaneet maksaa 24 prosenttia vähemmän veroja voitoistaan. Näin niiden kannattavuus nousee.

”Ja ajan mittaan ne voivat ostaa paikalliset kilpailijat pois markkinoilta”, Schjelderup sanoi HS:lle. Tämä johtaa valtion verotulojen vähenemiseen ja kotimaisten yritysten näivettymiseen.

Jotta Suomessa näin haitallinen kehityssuunta saataisiin katkaistuksi, tarvitaan panostamista verotuksen tietotaitoon Norjan mallin mukaisesti.

Hyvin resurssoitu verotutkimusyksikkö tukisi Suomessa yhteiskunnan ja talouden tasapainoisempaa kasvua.

  • Mikael Kallavuo