Luke: Luomu kasvaa 10 prosenttia vuosittain

EUn_luomumerkki

Luomuruoan globaali myynti ylittää pian sadan miljardin euron rajan, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) maa- ja elintarviketalouden vuosikatsauksesta.

Tutkimusprofessori Jyrki Niemi arvioi luomun jo kauan jatkuneen 10 prosentin vuosittaisen kasvun niin nopeaksi, että perinteinen elintarvikesektori voi siitä vain uneksia.

– Suosion taustalla on kuluttajien kasvava kiinnostus luonnonmukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin ja positiiviset mielikuvat luomuelintarvikkeista. Kuluttajat ostavat luomua, koska pitävät tuotteita terveellisinä, aitoina ja maultaan alkuperäisinä. (Luke, 4.7.)

Vaikka myös Suomessa luomutuotteiden myynti on kasvanut jo pitkään kymmenellä prosentilla vuodessa, niin kaupoista suomalaiset valitsevat kärryihinsä luomua vain vähän yli kahden prosentin arvosta.

Luku on niin pieni, että sillä ei päästä lähellekään maailman kärkisijoja. Esimerkiksi ruotsalaisten ruokaostoksista jo lähes kymmenen prosenttia on luomua ja tanskalaisilla peräti 13 prosenttia.

Suomalaistiloista on kuitenkin jo 11 prosenttia luomuviljelyssä, jonka ansiosta maaseudun 300 000 peltohehtaarilla ei enää ruiskuteta esimerkiksi kasvinsuojelu- tai tuholaismyrkkyjä.

  • Mikael Kallavuo