Pekonen vakuuttaa: Aktiivimallin leikkuri poistetaan eikä uutta tule!

Aktiivimallin leikkuri pienensi kolmen kuukauden jaksoissa noin 150 000 työttömän tukia. (IL, 13.12.18.) Rinteen hallitusohjelmassa leikkuri luvattiin poistaa ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen tviittasi jo kesäkuun alkupuolella, että aktiivimallin purkutyö on jo aloitettu.

Kun kuitenkin työttömiä rankaisevaa keppiä on yhä peräänkuuluttanut muiden muassa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen, niin ministeri Pekonen vahvisti jälleen heinäkuun alussa, että hallituksen sisällä ei ole mitään epäselvyyttä, että leikkuri puretaan.

– Katsomme, että kepin sijaan tarvitaan tehokkaita työllistymiskeinoja, Pekonen sanoi Ylelle (7.7.).

Myös työministeri Timo Harakka lupasi Ylen Ykkösaamussa (9.7.)  aktiivimallin tilalle yksilöllisempiä keinoja ja merkittävästi lisää palkkatukea.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärven mukaan aktiivimalli olisi pitänyt lakkauttaa heti, kun työttömien vaikeuksien ja pahoinvoinnin lisääntymisen tultua ilmi.

– Ihmiset putosivat toimeentulotuelle ja diakoniatyön asiakkaiksi. Työttömien Keskusjärjeston Terveydeksi -hanke kertoi vakavan viestin siitä, että ihmisten hyvinvointi heikkeni, Hirsjärvi sanoi Ylelle.

  • Mikael Kallavuo