Presidentti haastoi ministeriöt pienentämään 2/3 hiilijalanjäljistään

Kultaranta-keskustelussa 2019. Kuva: Tasavallan Presidentin Kanslia.

Presidentti Sauli Niinistö on asettanut tavoitteeksi vähentää kansliansa hiilijalanjälkeä yhteen kolmasosaan. Hän haastoi valtion ministeriöt tavoittelemaan samaa Ylen (2.9.) haastattelussa.

Kahden päivän kuluttua Niinistö otti uudestaan asian esiin IS:n haastattelussa, jossa hän kannustaa ministeriöitä ottamaan mallia presidentin kanslian ilmastotavoitteista.

– Täältä saa kyllä arvokkaita neuvoja, miten hiilijalanjälkeä voidaan aika tehokkaasti alentaa, Niinistö sanoi. (IS4.9.)

Miten ministerit vastaavat presidentin haasteeseen?

Niinistö kannustaa miettimään ilmastoasennetta ja sen levittämistä esimerkin avulla.

– Totta on, että yksittäisten ihmisten tavoilla ei ole merkitystä, jos mitataan hiilijalanjälkeä ihan kiloina. Mutta sellaisella asenteella kyllä on, jos se leviää. (Yle, 2.9.)

Niinistö kertoi yhtenä esimerkkinä, kuinka hänen omaan yksityiskotiinsa on nyt asennettu maalämpö lämmitys.

Mikäli ministeriöt aikovat osallistua presidentin esittämään haasteeseen, niin on hyvä muistaa, kuinka Suomessa lämmittäminen kuluttaa noin 27 prosenttia kaikesta energiasta ja aiheuttaa kaksi kertaa suuremmat hiilidioksidipäästöt kuin esimerkiksi henkilöautoilu.

Ministeriöiden lämmitys voidaan muuntaa ilmastoystävälliseksi siirtymällä samanaikaisesti sekä maalämpöön että puhtaasti tuotettuun ekosähköön.

Maalämpöinvestoinnille on edullisia rahoituspaketteja ja pääomalle yli kymmenen prosentin tuoton, minkä takia se on myös taloudellisesti järkevä ilmastoteko.

  • Mikael Kallavuo